F.M. Alexander     F.M. Alexander is in 1869 geboren in Tasmanië.  Hij was acteur en een voordrachtkunstenaar met een succesvolle carrière.  Tot zijn ontzetting kreeg hij last van stem en keelproblemen.  Medische adviezen hielpen niet.  Op zoek naar een remedie ontwikkelde hij de Alexander Techniek.

F. M. Alexander ontdekte dat zijn vocale mechanisme en zijn hele zelf als een werkend geheel, het beste functioneerde als hij zijn patronen een halt toeriep.  De gewoonte  van het extra aanspannen van zijn nekspieren beperkte zijn stem en verkorte zijn hele lichaamslengte.  Hij trok zijn hoofd naar achteren en naar beneden elke keer als hij sprak en bewoog.  Zijn patronen brachten hem uit balans.
HOE hij de dingen deed  beïnvloedde zijn functioneren.  Hij kwam er achter dat hij eerst moest stoppen met extra aanspannen en samentrekken van zichzelf als hij actief was.  Zo gaf hij zichzelf een kans.
Vervolgens moest hij zichzelf instructies geven om zijn lichaam anders te gebruiken gedurende een activiteit.  Deze ‘richtingen’ stuurden zijn manier van bewegen zo dat zijn hele mechanisme de kans kreeg om vrij te verlengen in een beweging.
Hij kon zo de nek-hoofd-rug relatie herstellen en zijn lichaam laten functioneren zoals het ontworpen is.

De kwaliteit van bewegen en algeheel functioneren nam toe.  Hij voelde zich lichter en in balans.  Zijn bewegingen werden vrijwel moeiteloos.  Zijn leven comfortabeler.

F.M. Alexander grafsteen

 

Er zijn diverse onderzoeken gedaan op het gebied van Alexander Techniek;

https://www.youtube.com/watch?v=abErJ5gFIe0
http://www.alexandertechnique.com/research.htm

 

alexandertechniek amsterdam